Announcement:

Bagaimana puasa anda hari ini?

Sunday, 2 December 2012

Tekno - Buang Virus Menggunakan Regedit



Selalu kena virus n antivirus xdpt nk remove virus tu?so ada cara nak buang sesetengah virus yg 'degil'.tp cara ni lebih berkesan untuk membuang virus selain daripada worm/brontok. kalau korang dah scan pc dgn antivirus tapi masih ade g si makhluk durjana nie,n korang tau nama virus tu follow step nie.. :

1) Pergi dekat start -> RUN -> REGEDIT

2) HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entversion\Run

nanti kt sebelah kanan tu akan ada keluar semua program yg tengah Run atau yg tgh korang buka, so nnti virus yg tgh 'RUN' n buat kerja dekat PC pun akan ade namanya di situ.so korang klik je kt nama virus tu, contohnye jambanku.exe/cinta.exe/myheart.exe/ dan lain2nya.lepas tu delete je.

tapi jgn sebarangan delete pe2 yg ade dlm REGEDIT,sebab kalau korang terdelete atau tertukar setting untuk program,driver atau ape2 je dlm setting window,nanti masalah lain pulak yang akan timbul. so makesure betul2 benda tu virus,baru lah delete.

kaedah lain

1. keluarkan hard disk anda

2. guna pc yg lain (pastikan antivirusnya dah diupdate)

3. Scan hard disk yg dikeluarkan tadi dengan menggunakan pc yg bersih itu.

4. masukkan semula hard disk yg siap di scan tu ke dlm badannya semula.

5. Selesai

Tips: Elakkan guna Autoplay bila kita nak bukak Pen Drive, sebaik baiknya open Pen Drive secara manual (melalui My Computer). Bila kita bukak melalui Autoplay, virus dengan slumbernyer masuk ke dalam PC kita tanpa segan silu.

Semoga Berjaya. Good Luck

Share it Please

Bro Danny

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Copyright @ 2013 Tak Serius!. Designed by Templateism | Love for The Globe Press